KAD LABĀK SĀKT PIRKT KURINĀMO MATERIĀLU ZIEMAS MĒNEŠIEM?KAD SĀKT DOMĀT PAR KURINĀMĀ IEGĀDI?

Kādēļ kurināmo vislabāk iegādāties pavasarī un vasaras sākumā? Ja iegādājaties slapju malku, tad tai ir labi jāizžūst, lai būtu iespējams to izmantot kā kurināmo. Tas ir arī laiks, kad vislabāk pārnaudīt savas apkures sistēmas tehnisko stāvokli.

Pavasarī kurināmo iegādāties ir visizdevīgāk, jo tiek piedāvātas labas cenas un pat atlaides, taču, ja pērkat malku, jārēķinās, ka tai būs jāžūst. Tas attiecas gan uz malku, gan granulām un briketēm. Kokskaidu briketes var izmantot kā lielisku kurināmo arī parastajās krāsnīs.

LABS, SAUSS KURINĀMAIS LATVIJĀ PAR LABU CENU

Apkures sistēmas veids ir tas, kas nosaka kādu kurināmo jāizvēlas. Ja briketes var izvēlēties kā kurināmo gan krāsnīm, gan apkures katliem, tad granulas var izmatot tikai speciālajos granulu katlos. Kā pareizi izvēlēties piemērotāko apkures materiālu? Pirmais un noteicošais ir tas, ka kurināmajam ir jābūt sausam. Ja izvēle krīt par labu granulām un briketēm, tad jāraugās, lai tās būtu blīvi sapresētas. To vislabāk var pārbaudit briketi nometot pie zemes, jo, ja tā sašķīst, tad nav bijusi gana kvalitatīvi izveidota. Jo birstošāka brikete, jo mazāk siltuma tā tur un tās lietderības koeficients ir zems. Pati galvenā atšķirība starp briketēm un granulām ir tajā, ka, lai arī cenas ziņā ir līdzigi (120 eur par tonnu brikešu vai granulu un arī malkas kravu), darbs pēc tam ir piņķerīgāks – malka ir jākrāmē pareizi lai tā izžūtu līdz rudenim, savukārt briketes tiek piegādātas mitrumu necaurlaidīgos maisos un ir tikai jānoliek glabātuvē. Jāņem vērā arī brikešu forma, jo kantainas briketes gruzdēs ilgāk, kā apaļas. Briketēm ir pusotru reizi lielāka siltumspēja, tādēļ mazliet jāpieslīpē prasme krāsnas kurināšanā, lai to nepārkurinātu. Ja izvēlaties kurināt ar briketēm, tad par to pateiksies arī dūmvads, jo tas tik ātri neaizsērēs.

KĀ KURINA APKURES KATLUS?

Granulu kurināšanai ir nepieciešams speciāls granulu katls, taču briketes kā kurināmo var izmantot arī parastajās krāsnīs un kamīnos. Kokskaidu kurināmā cena ir vilinoša. Katrs, kurš ar kurināmo ir saskāries no bērnības, zina cik daudz pūļu prasa malka un kurināšana ar to. Piemēram, apkures katliem pietiek tikt uzpildītiem, aptuveni, reizi nedēļā, taču krāsns jākurina katru dienu, visas dienas garumā, ja ir stiprs sals. Kokskaidu kurināmais tiek pārdauts jau safasēts un sauss, taču malka ir jākrāmē šķūnītī un tai ir jāizžūst.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *