Topogrāfiskie plāni un mērījumi izmantojot modernas tehnoloģijas

Pamatā ģeodēzija ir zinātne par zemes mērīšanu. Topogrāfija ģeodēzisko pētījumu laikā dabūtos datus pielieto, lai izveidotu precīzas kartes vai planus, kā piemērs, topogrāfiskais plāns,, kad tiek projektēti rūpnieciskie vai cita veida objekti. Protams, topogrāfija vai arī mērniecība ļauj izveidot GPS navigacijas sistēmas vai pateicoties tam iespējams korekti izmērīt attālumu starp ēkām, noteikt, kur tieši ir robežas starp reģioniem, pilsētām un valstīm. Speciālists, kurš īsteno šo darbu, ir tieši mērnieks. Viņa pienākumos ietilpst topogrāfija un ģeodēzija, kā arī šodien Latvijas mērnieks ir diezgan populāra profesija.

Uzzini vairāk – https://www.geodezists.lv/pakalpojumi/

Topogrāfija vai ģeodēzija, kaut kas ir vēl?

Iespējams izdalīt tādas ģeodēzijas nozares kā topogrāfija, kura jau ir inženierzinātnes mērniecība un zemes virsmas apraksts, kuru izvēlās būvniecības procesos un tas ietver tehnoloģiju un darba organizāciju, priekš tam, lai atrisināt dažādas inženierijas problēmas. Hidrogrāfija ir ģeodēzija, kas pēta ūdeni. Aerofotogrāfija nepieciešama kāršu veidošanai, izmantojot aerofotogrāfiju, bet kadastrālā uzmērīšana ir inženiertehnisko darbību un dabas resursu uzskaite un novērtēšana. Šodien iekārtu pasaule ir milzīga un jebkurā sfērā mērnieks izmanto dažādas ierīces, piemēram kā lāzerskenēšana vai arī 3d skenēšana, lai izmērījumi varētu būt pēc iespējas precīzi. Latvijā ir kā zemes kadastrs, kur ir apvienoti īpašumi un dati par to saimniekiem un zemes izmēriem, kā arī meliorācijas kadastrs, kur jau ir valsts objekti, kā piemēram, ūdensnotekas, drenāžas sistēmas un arī sūkņu stacijas.

Profesija Latvijas mērnieks – ko tieši veic vai kur var tādu atrast?

Nav nozīmīgi kādi tieši pakalpojumu ir nepieciešami, vai tie būtu jauns robežu plāns, jebkāda tipa zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai arī tāda lieta kā topogrāfiskais plāns, Jums nepieciešams profesionāls Latvijas mērnieks, kurš prot savus darbus. Mērnieks jau ir tāds zinātnieks, kurš pārzin ne tikai ģeogrāfiju vai fiziku, bet, protams, arī mūsdienu tehnoloģijas, kā arī spēj darboties ar tāda tipa iekārtām kā 3d skenēšana vai lāzerskenēšana. Brīdī, kad tiks pasūtīta topogrāfija cena spēlē diezgan lielu lomu, jo tā nedrīkst būt zema, taču, balstoties uz tirgus situāciju, jāņem vērā vidējs izcenojums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *