Brilles vai kontaktlēcas, kas tad būtu labāk?

Brīdī, kad tika izgatavotas lēcas acīm, tad pilnīgi izmainījās cilvēku izpratne par to, kā var koriģēt redzi. Tālredzīgie un tuvredzīgie pacienti jau var bez bailēm braukt, nodarboties ar sportu, peldēties un protams, arī saredzēt dažādus uzrakstus bez brillēm. Bet kā lēcas acīm parādījās?
Droši vien tas var likties ne visai ticami, bet mēģinājumi radīt lēcas acīm bija jau sākti sešpadsmitā gs. pašās beigās un tas bija paša Leonardo da Vinči mēģinājums. No viņa palikušajos arhīvos bija 1508.g. uzmetumi, kur attēlota ierīce, kas domāta redzes labošanai. Šajos dokumentos rakstīts, kad sava veida lēca jāuzstāda tieši uz acs un tā palīdz redzēt. Šodien zinātnieki jau ir pilnībā pārliecināti, ka konkrēti dotais da Vinči izgudrojums kļuva jau par šodienas lēcas paraugu.
Tomēr Leonardo izgudrojums tad nemaz nedabūja piekrišanu un gandrīz četrsimt gadus bija aizmirst. Vienīgi 1887.gadā vācu stikla pūtējs F. Mullers pielietoja da Vinči ideju. Viņa lēcas acīm bija protēzes, kuras bija ar acs veidolu. Lēcas daļa, kura ir uz acs baltuma, bija no balta stikla, taču daļa, kas atradās virs pašas zīlītes – no caurspīdīga.

Bet pa īstam milzīgs sasniegums bija, kad K.Tauhey 1947.gadā izgatavoja pirmās kontaktlēcas ar tiešām mazu diametru, kurš aptvēra tikai acs radzeni un bija izgatavotas no pvc, un tās nebija līdzīgas stiklam. Vēlāk lēcas palika tādas, kādas tad tās mēs zinām šobrīd.

Savukārt tagad pat var iegādāties kontaktlēcas internetā, protams, kad Jūs zināt, kādas tad Jums vajadzīgas. Bet eksistē arī tāda tipa kontaktlēcas interneta veikals, kurā pieejami acu ārsti, kas var arī pārbaudīt acis kā arī izrakstīt receptes. Viss attīstās un paliek ērtāks. Un, kad pirms tam pašas pirmās lēcas bija tiešām diezgan dārgas, taču tagad kontaktlēcas cenas patīkami pārsteidz.

Lasīt vairāk – https://www.mammamuntetiem.lv/articles/50078/ko-ertak-lietot-ziema-kontaktlecas-vai-brilles/

Cik salīdzinoši dažnedažādu kontaktlēcu variantu tad ir pasaulē un vēl kā tās atlasīt?

Pirmais, kam pievērst uzmanību, kad tiek izvēlētas lēcas, jau ir tieši tas, vai, piemēram, lēcas būs mīkstas, vai cietas. Cietās kontaktlēcas ļoti pilnveidojās. No sākuma viņas tika izgatavotas no stikla, vēlāk jau no organiska stikla, pvc un pārklāja visu virsmu acij. Pats pēdējais posms jau bija ražošana no īpaša materiāla – silikona akrilāta. Galvenās cieto kontaktlēcu atšķirība būs minimāls attēla izkropļojums (materiāls labāk notur savu formu), bojājumu izturība, materiāls ir mazāk pakļauts netīrumiem, nepieciešamība mitrināt pašas lēcas jau ir mazāka, tā kā tās nesatur ūdeni un neizžūst ilgstoši lietojot, labi kopjot, lietošanas laiks pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Mīkstās kontaktlēcas tad ir taisītas no speciāla elastīga materiāla – silikona hidrogēla vai hidrogēla. Pēc maiņas nepieciešamības ir 1 dienas lēcas (vienreizējas), divu vai vienas nedēļas kontaktlēcas, plānotā nomaiņa, kas jāmaina ir ik pēc 1-3 mēnešiem un tradicionālās, kuras tiek mainītas ik pēc sešiem mēnešiem. Protams, kontaktlēcas cenas būs atkarīgas ne tikai no tā kāds materiāls izmantots, bet arī no nēsāšanas ilguma. Bez tam vel ir pieejamas krāsainās lēcas acīm, kuras jau var pilnībā pārvērst Jūsu izskatu. Lēcas internetā tiešām ir atrodamas lielā vairumā un eksperti klientiem var arī nodrošināt izsmelošas atbildes lēcu izvēlē. Nenoliedzami, svarīgi, lai lēcas cena nemaz nav sevišķi zema, jo kvalitātei šeit būs ievērojama nozīme un, protams, vislabāk piemeklēt drošu ražotāju un pārdevēju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *