KĀDI IR IZPLATĪTĀKIE KURINĀMĀ VARIANTI LATVIJĀ?

Ja domājam par kurināmā sagādāšanu, allaž der atcerēties teicienu par to, ka ragavas vislabāk taisīt vasarā un ratus ziemā. Tekošās apkures sezonas noslēgums ir labākais laiks, kad sākt domāt par nākošo apkures sezonu, kas sāksies rudenī, jo var laikus lemt par uzlabojumiem apkures sistēmā un iegādāties jaunu kurināmā kravu.

Par jaunu kurināmo sāk rūpēties sākoties pavasarim, kad ir labākais laiks, kad sākt žāvēt malku apkures sezonai, kas sāksies rudenī. Protams, ja izmantojat cita veida kurināmo, tad arī vislabāk kurināmo materiālu sagādāt laicīgi. Briketes un granulas ir vēl viens populārs apkures materiālu veids, ar kuru palīdzību mājokļos tik uzturēts siltums un arī siltais ūdens.

KĀDA TIPA KURINĀMO IZVĒLĒTIES – GRANULAS, MALKU VAI KOKSKAIDU BRIKETES?
Ja ņem vērā to, ka gan granulas, gan briketes abas tiek ražotas no skaidām, tad kurināšanai var izvēlēties to, kas šķiet efektīvāks un piemērotāks apkures iekārtas veidam. Visi zina to, ka malkai ir jābūt sausai, taču kādām īpašībām ir jāpiemīt granulām un briketēm? Kokskaidu granulas un kokskaidu briketes tiek sapresētas no skaidām, un tām ir jābūt ļoti blīvām. Ja brikete rokās paņemot sadalās un plīst, tad tā nav gana kvalitatīvi sapresēta un ātri izdegtu. Labi sapresētas briketes un granulas ir ar lielu siltumuzturēšanas spēju un nemaksā nemaz tik ļoti dārgāk par malkas kravu, turklāt efekts būs lielāks. Tas ir izdevīgi skatoties no visiem aspektiem. Krava malkas maksā vidēji tik pat, turklāt malka ir jāsagādā laikus, jo tai ir jāpaspēj izžūt. Vēl nozīme ir tam, kādas formas kurināmo izmantojat. Kvadrātveida vai taisnstūra briketes degs ilgāk, kā apaļas formas kurināmais. Ja briketes vai granulas vēlaties izmantot kurinot krāsni, tād jāuzmanās, jo brikešu siltumspēja ir pusotru reizi lielāka kā malkai, tādēļ, ja iepriekš kurināts tikai ar malku, krāsni vai apkures katlu ir viegli pārkurināt. Taču, ņemot vērā brikešu sausumu, jāpaslavē tas, ka ar šādu kurināmo netiek nodarīta skāde dūmvadam un tas aizsērē mazāk.

APKURES KATLI VAI PARASTĀS KRĀSNIS?
Ja vēlaties izmantot granulas kā kurināmo, vislabāk ir uzstādīt speciālu granulu katlu. Kokskaidu briketes būs universālāks risinājums, jo ar tām var kurināt arī krāsnis. Telpu apkurei ziemā ar vien biežāk izvēlas uzstādīt dažādus apkures katlus. Vaicāsiet, kādēļ tā? Jo tie ir ērtāk izmantojami un salāgojami ar mūsdienu cilvēku dzīves ritmu, jo reti kuram ziemā ir laika kurināt krāsnis visas dienas garumā, lai telpā uzturētu vienmērīgu siltumu. Laikos, kad mājsaimniecībā vienmēr atradās kāds, kuram uzticēt kurinātāja pienākumus, tas bija viegli, taču mūsdienās, atbraucot mājās no darba, reti kuram vēl ir vēlme stundām kurināt krāsni, lai sasildītu mājokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *